گزارش «شیعه نیوز»، چهارمین مجمع اسلامی ـ مسیحی با عنوان «احترام و حفظکرامت انسان؛ زمینهساز صلح و امنیت جهانی»، بعد از ظهر دیروز، 16آبانماه، در این سازمان افتتاح شد.
شیخ مهدی الصمیدعی، مفتی عاماهل سنت عراق طی سخنانی در آیین افتتاحیه چهارمین مجمع اسلامی ـ مسیحی،گفت: علمای اهل سنت نسبت به افراطیگری و تکفیر، معترضاند و اعتراض خود رابیان و همه را به صلح پایدار دعوت میکنند.
وی از کشورش با عنوان «عراق زخمی» یاد کرد و گفت: پیامبر راستگوی ما یاد داده که سلامت و امنیت،بهتر از جنگ است. حتی یاران و اصحاب خود را از برخورد با مرد یهودی که درمسجد و پیش انظار ادرار کرد، برحذر داشت تا ثابت کند که اسلام به دنبال صلحو از جنگ بیزار است.
مفتی عام اهل سنت عراق در بخش دیگری از سخنانشبا تأکید بر اینکه مسلمان و یهودی و مسیحی باید با همزیستی در کنار همزندگی کنند، افزود: عراق به این ترکیب مشهور است. در اکثر جهان و درکشورهای غربی و عربی، این همزیستی وجود دارد؛ اما در عصر کنونی اتفاقاتیافتاده است که نگرانکننده است.
وی ادامه داد: اندیشمندان حاضردر این مجمع، رهبران این اقوام هستند. مسلمانان و مسیحیان به این علمااعتقاد دارند؛ پس باید مواردی بیان شود تا گامهای ما رو به جلو و برایپیشرفت باشد.
الصمیدعی افزود: همه در این مجمع در حال خوانشموضوعات صحیح هستند؛ از صفات اخلاقی صحبت میکنند که باید در هر جامعهایوجود داشته باشد. همچنین به این اعتقاد داریم که باید امنیت خود را از خدابخواهیم و برای بنیان قوانین همزیستی، همت کنیم. ما باید این قانون را وضعکنیم که به دیگران تجاوز نکن تا به تو هم تجاوز نکنند.
شیخ مهدیالصمیدعی تصریح کرد: ما به دنبال امنیت هستیم؛ پس وظیفه این مجمع این استکه ضد تکفیر و افراطیها و آنها که قتل را مباح اعلام میکنند، بایستد. برای این امر جانها زیادی را میدهیم و خونهایمان را اهدا میکنیم.
الصمیدعیسپس با بیان 2 سوء قصد به جانش(یکی با عملیات انتحاری در سال 2012 که بهشهادت خواهرزاده وی منجر شد و دیگری انفجار بمب کنارجادهای بعد از ملاقاتبا نماینده کلیسای ارتدوکس عراق در بغداد) گفت: برخی انتقاد میکنند که چراعلمای اهل سنت نسبت به این فجایع افراطی ساکت ماندهاند؛ درحالیکهاینطور نیست و ما علمای اهل سنت هم نسبت به افراطیگری و تکفیر، معترضیم واعتراض خود را بیان میکنیم و همه را به صلح پایدار دعوت میکنیم.
مفتیعام اهل سنت عراق در ادامه با انتقاد از نقشآفرینی قدرتهای غربی درشعلهور بودن جنگ در عراق، یمن و سوریه، اظهار کرد: ما دنبال آن پیروزیهستیم که خدا در پی آن است و امیدوارم این تجمع نتیجهای داشته باشد که آنهم ترویج صلح و امینت و همزیستی در تمامی جوامع است.
آیتالله تسخیری: برای تحقق گفتمان انسانیت تلاش کنیم
آیتاللهمحمدعلی تسخیری، مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام نیز با بیاناظهاراتی در این مجمع با تأکید بر اینکه صلح، پیام همه ادیان است، گفت: دراین مجمع تأکید میشود که تمام ادیان، سعی در ترویج امنیت و صلح دارند.
وی ادامه داد: در جلسات گفتوگوی ادیان همه موافقند که تمام گفتمانی که پیروان ادیان باید از آن صحبت کنند، صلح و امنیت است.
آیتاللهتسخیری گفت: آنهایی که از دین صحبت میکنند ولی تروریسم را نشر میدهند،دعای دینداری دارند و دین ارتباطی با آنها ندارد. در حقیقت تروریست هیچدینی ندارد.
مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام در بخشدیگری از سخنان خود گفت: دشمنی پیام شیطان است؛ ولی محبت و صلح پیام خداوندمتعال هستند. در میراث فقهی ما آمده است که آیا دین چیزی جز محبت است؟
ویادامه داد: نباید این پیام را فراموش کنیم و سعی در تحقیق گفتمان انسانیتداشته باشیم که همان گفتوگوی منطقی و صحیح است که قرآن آن را سفارشمیکند.
اسقف نیجریه: گفتوگوی بینادینی بشریت را به سمت صلح رهنمون میکند
کاردینالجان اونایکان، اسقف اعظم اوبایجا از نیجریه نیز در افتتاحیه چهارمین مجمعاسلامی ـ مسیحی، گفت: گفتوگوی بینادینی بشریت را به سمت صلح رهنمونمیکند.
کاردینال جان اونایکان با بیان اینکه کشور 170میلیونی نیجریه دارای جمعیت تقریباً مساوی مسلمان و مسیحی است، گفت: مردمنیجریه چه مسلمان و چه مسیحی با هم زندگی میکنند و گاهی با هم با مسائلمبارزه میکنند و برخی اوقات هم میجنگند؛ اما همه سعی میکنند که زندهبمانند.
وی افزود: مؤمنان و مردمی در این مجمع گرد هم آمدهاند که به اعتقاد من، آخرین و بالاترین راه حل خدا برای رفع این مسائل است.
کاردینالجان اونایکان در بخش دیگری از سخنانش با انتقاد به نظر مخالفان دین ومذهب، گفت: اسلام و مسیحیت و حتی بودیسم و هندوئیسم و حتی مذهب پدرانِپدران من در آفریقا، همه اقدامات بسیار خوبی انجام دادهاند. مذهب در حقیقترهنمون انسانها برای حرکت در مسیر راه راست بوده است.
اینرهبر مسیحیت کاتولیک در نیجریه همچنین اظهار کرد: مردم دنیای جدید دنیایصلح و تفاهم میخواهند و برای تحقق این خواسته، بسیاری در حال تلاش هستند. مانند همین افرادی که در این مجمع حضور دارند و البته این مجمع یکی ازقدمهای بسیار زیادی است که در سراسر جهان در حال طیشدن است تا بشریت رابه سمت صلح رهنمون سازد.
اسقف اعظم اوبایجا ادامه داد: برخی هم دراین میان، این تلاشها را بیهوده و بدون اثرات و همچنین عامل هدر دادن زمانو پول میدانند. باید به آنها گفت که باید به این جمع اعتماد کرد و اعتقادداشته باشیم که این جلسات ادامه یابد که نتیجه آن بدون شک تحقق صلح درجهان خواهد بود. البته نباید تنها به این صحبت کردنها بسنده کنیم؛ بلکهباید عمل و حتی تصمیمات سیاسی اتخاذ کنیم.
اسقف کلیسای کتدرال واشنگتن: ایران پایهگذار مجمع اسلامی ـ مسیحی است
اسقف «جان برایسون چین»، اسقف اعظم کلیسای کتدرال واشنگتن نیز طی سخنانی درمجمع گفت: اقدامات بینادینی ایران در نهایت به تشکیل مجمع اسلامی ـ مسیحیشد.
اسقف جان برایسون افزود: چهرههای مسلمان و مسیحیت و علما وصاحبنظران از سال 2010 در قالبی با عنوان مجمع اسلامی ـ مسیحی گرد هممیآیند تا به تبادل نظر بپردازند.
وی افزود: در سال 2006رئیسجمهور وقت جمهوری اسلامی ایران در کلیسای انگلیکن در واشنگتن دی سی،با موضوع دیدگاههای شرقی و غربی سخنرانی و تأکید کرد که همه باید نسبت بهتمامی امور ارزشمندی که در این دیدگاهها وجود دارد، متعهد باشیم. وی در آنسخنرانی گفتوگوی مبتنی بر احترام برای حل و فصل عدم اعتماد میان ملتها وپایادادن به تروریسم در سطح جهانی هم تأکید کرد.
جان برایسونادامه داد: در همان ایام ایشان از اسقف واشنگتن دعوت کردند تا ادامه مباحثدر ایران پیگیری شود تا اینکه بتوان کاتولیک و انگلین در مسیحیت و شیعه وسنی در اسلام را متحد کرد.
بنابراین گفتوگوها دنبال شد کهگفتوگوهای تهران در سالهای 2007 و 2009 از آن جملهاند. سپس اینگفتوگوها در واشنگتن، رم در ایتالیا و بیروت ادامه یافت.
وی در ادامه بیان کرد: امیدوارم نتایج ارزشمند حاصل از این گفتوگوها را به جوامع و فرهنگهای خود بازگردانیم و شاهد اثرات آن باشیم.
اسقفاعظم کلیسای کتدرال واشنگتن در ادامه با تأکید بر اهمیت گفتوگوی بینادیان، گفت: پاپ معتقد است که انگیزه گفتوگوهای دینی باید بر اساس صلح وعدالت دو طرفه باشد و به عنوان مکتبی مطرح شود تا بشریت را در ایجاد اتحاد واحترام و دوستی متقابل یاری برساند.
وی سپس با یادکرد از موضوعانتخابی برای این مجمع با عنوان «احترام و حفظ کرامت انسان؛ زمینهساز صلحو امنیت جهانی»، ادامه داد: ما همه مخلوق خداوند واحد هستیم و خداوند رابا تمام قلب خود دوست داریم و با هم کار تلاش میکنیم تا این ارزش عطوفت ومهربانی و رحم و مروت را در قلب خود داشته باشیم.
سخنان جان برایسونچین در این آیین اینگونه پایان یافت که خطاب به اندیشمندان حاضر در مجمعبیان شد: با توجه به وضعیت کنونی دنیا، مسئولیت سنگینی بر دوش ماست و آنترویج صلح در سطح جهان است.
رئیس مرکز بهاءالدین العاملی لبنان: با همکاری یکدیگر در نجات بشریت سهیم باشیم
شیخجعفر المهاجر، رئیس مرکز بهاءالدین العاملی لبنان دیگر سخنران افتتاحیهچهارمین مجمع اسلامی ـ مسیحی نیز گفت: با نگاه به اسلام و مسیحیت و همچنینگمراهی کنونی حاکم بر جهان، خواهیم دانست که این وضعیت نتیجه جدایی ایمان ودین از تأثیر در سرنوشت ملتهاست که از آن با نام لائیک یاد میشود.
ویافزود: با توسعه عقاید لائیک در جهان، ارزشهایی که خداوند پیامبران رابرای ترویج آنها مبعوث کرد، از تأثیرگذاری افتاد. برخی آزادیهای فردی همنیروهای شر را در جهان آزاد کردند تا ملتها را به سمت پرتگاه ترسناکبکشاند. بنابراین در دنیا مشکلات زیادی وجود دارد که متفکرین و عاقلان راباید نسبت به آنها آگاه کرد.
جعفر المهاجر در ادامه با ابراز تأسفاز توزیع ناعادلانه ثروت در دنیا اظهار کرد: بخش زیادی از ملتها زیر خطفقر زندگی میکنند؛ در حالیکه بخش اندکی از مردم، از داشتن ثروت زیاد دررنج هستند.
وی سپس حرص برخی کشورها و قدرتها برای جمعآوری انواعسلاحها را مورد انتقاد قرار داد و گفت: برخی قدرتها آنقدر سلاح دارند کهمیتوانند با آنها تمام بشریت و حیوانات و گیاهان و درختان زمین را چندینبار نابود کنند، با این حال باز هم به دنبال اسلحهاندوزی هستند و برایخرید سلاحهای جدید ثروت خود را صرف میکنند. آنها فقر و گرسنگی مردم فقیررا رها کردهاند تا با این عمل خود، بخش بزرگتری از مردم را تحت سیطرهداشته باشند.
رئیس مرکز بهاءالدین العاملی لبنان تأکید کرد: صرف نظراز مسائل عقیدتی و اخلاقی و سلوک بشری و اهداف آنها، همه اینها مسائلمشترک بین اسلام و مسیحیت است و آنچه این دو دین را با هم جمع میکند،مسیح(علیه السلام) و محمد(صلی الله علیه وآله) است که هر دو در کنار فقرابودند.
وی در پایان سخنانش در تأکیدی دوباره اظهار کرد: همه معضلاتجهان کنونی نتیجه جدایی ایمان و دین از تأثیرات سرنوشت بشر است. باید باهمکاری یکدیگر در نجات بشریت سهیم باشیم.
یادآور میشود، چهارمین مجمعاسلامی ـ مسیحی به میزبانی مرکز بین المللی گفتوگوی ادیان سازمان فرهنگ وارتباطات اسلامی، تا 19 آبانماه ادامه دارد و اندیشمندانی از کشورهایایران، عراق، لبنان، نیجریه، آمریکا، سوئیس، ایتالیا، هند، فرانسه، انگلیس،واتیکان و هنگ کنگ در آن حضور یافتهاند.
منبع: ایکنا
آسیب شناسی